Verduurzaming van winkelpanden: hoe staat het ermee?

Verduurzaming van winkelpanden: hoe staat het ermee?
Algemeen

Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om duurzamer te zijn. De impact die de mensheid heeft op de aarde is momenteel te groot. Het is daarom belangrijk om zuinig om te gaan met de resources om ervoor te zorgen dat we nog voor een lange tijd kunnen leven. Een van de maatregelen die genomen worden is het verduurzamen van de winkelpanden. Hiermee zorg je ervoor dat je minder energie verbruikt en dus minder co2 uitstoot. Met een energielabel winkelpand kun je erachter komen hoe zuinig jouw pand omgaat met energie. 

Weinig winkelpanden met energielabels

Er zijn nu relatief weinig winkelpanden die gebruik maken van een energielabel. Het percentage zit namelijk op 68 procent van alle winkelpanden die nog geen energielabel hebben. Aangezien er enorm veel winkelpanden zijn, kun jij je wel voorstellen dat er veel onnodige energie wordt verbruikt. Het hebben van een energielabel bij een winkelpand is verplicht bij het kopen, verkopen en verhuren van een gebouw. Maar toch opmerkelijk is dat er nog steeds 68 procent van de winkelpanden niet voorzien zijn van een energielabel. 

Lage scores op energielabels

Als winkelpanden er toch voor kiezen om een energielabel te gebruiken, wordt er vaak slecht gescoord. Vooral op centrumlocaties is het opmerkelijk dat er bijzonder laag wordt gescoord. Dit komt doordat er in de centrumlocaties vaak verouderde gebouwen bevinden. Deze historische gebouwen en monumenten worden vaak beschermd door de overheid. Daardoor is het lastig om verbouwingen aan te brengen om het energielabel te verbeteren. Als gevolg is de ecologische voetafdruk in de binnenstad meerdere malen hoger dan winkelpanden aan de randen van een stad. 

Ook kantoren en woningen scoren gemiddeld beter dan winkelpanden. Ten eerste is het percentage aan gebouwen die nog niet voorzien zijn van een energielabel meerdere malen lager. Het percentage dat nog geen energielabel heeft ligt namelijk op ongeveer 48 procent. Dit percentage is hetzelfde voor zowel kantoorpanden als woningen. Verder heeft het RVO bekend gemaakt dat minder dan een kwart van de winkelpanden die nog niet voorzien zijn van een energielabel een energielabel C of hoger krijgen. Bij de kantoorpanden ligt het percentage een stuk hoger. Bij kantoorpanden kun je verwachten dat 50 procent van de kantoorpanden zonder energielabel een waarde van C of hoger krijgen. Wil je weten wat jouw energielabel is? Je kunt energielabel offertes vergelijken om de voordeligste keuring te vinden waarmee je meer inzicht krijgt in de duurzaamheid van jouw winkelpand.

Ongeveer Team Winkels in Veenendaal